Groene led verlichting.

Groene led verlichting als buitenverlichting.

Led verlichting, led lampen & RVS producten op maat gemaakt, sinds 2009. ODF heeft een bedrijf aan huis gevestigd in Winschoten (OZMI) en wij bedienen

Groene preventie led verlichting. Groene veiligheidsledverlichting, groene ledlampen, groene ledverlichting, groene led verlichting voor flora en fauna.

groene led verlichting, Iets om over na te denken.

Groene led verlichting.

Groene led verlichting? Bah…wat lelijk. Waarom groene? Ik vind het niet mooi, wordt er wel eens gezegd. Waarom geen ” gewoon” warm licht.  Uiteindelijk worden deze reacties omgebogen naar positieve reacties: Nu ik eraan gewent ben, vind ik het toch wel mooi, dat groene licht!

Dat is het ook, het is voor een aantal even wennen, het “groene licht”, maar denk eens na.

De gedachte achter het groene licht. Waarom moeten we direct altijd iets moois vinden, zonder na te denken over als voorbeeld onze flora en fauna. We moeten niet vergeten: Wij leven in hun omgeving. Niet andersom.

Uiteraard, warm licht is waar men over het algemeen aan gewend is, omdat het een standaard is. En aan deze standaard is men gewent. Behalve de flora en fauna.

Doordat er standaard wit of warm wit licht wordt gebruikt is de flora en fauna dagelijks door de war. Hierdoor overlijden, als voorbeeld veel schildpadden door wit of warm licht kunstlicht. Deze dieren denken dat het licht afkomstig is van de zon / maan.

Dieren wordt namelijk niet geleerd, dat kunstlicht niet het echte zonlicht is. Er is namelijk niemand die het ze zal en kan vertellen. Ons wordt dit thuis, op school of waar dan ook verteld of geleerd.

Een schilpad legt haar eieren in de natuur normaal gesproken in het zand op een strand. Op het moment dat een ei van een schildpad uitkomt, gaan de kleine baby schildpadjes normaal gesproken het water in (richting de horizon, daar waar de zon ondergaat) om hun voedsel te halen om te kunnen overleven.

Veel schildpadden raken door het kunst licht (wit licht, warm licht) gedesoriënteerd. Ze gaan richting de weg of de stad, daar waar het (kunst)licht brandt ipv richting de natuurlijke horizon (het water, waar de zon ondergaat). Een dier weet namelijk niet het verschil tussen kunst licht en zonlicht. Doordat ze gedesoriënteerd richting het kunstlicht gaan, de weg overstekend  plat worden gereden of in de riool terecht komen met als gevolg een tragische dood.

Groene LED verlichting, waarom?

Groene LED verlichting nader toegelicht

  • groene verlichting;
  • de effecten van groen licht;
  • enkele grootschalige toepassingsgebieden;
  • verkrijgbaarheid bij ODF LED Verlichting.

Waarom wordt groene led verlichting gebruikt?

De kleur groen (~540 nm) kenmerkt zich door haar specifieke eigenschappen voor wat betreft licht en fysiologische reacties, met groene led verlichting is er uitermate goed de juiste lichtfrequentie te verkrijgen. Samen met de kleur blauw heeft groen een minder verstorende werking voor flora en fauna. Daarnaast heeft de kleur groen ook op ons mensen effect, dit effect kenmerkt zich hormonaal en optisch. In de volgende twee delen wordt het effect behandeld en worden enkele toepassingsgebieden voorgesteld.

De effecten van groene led verlichting

Allereerst heeft groen licht ook een sterke fysiologische reactie op ons mensen.

Het circadiane  ritme (Latijn: circa = rond, dies = dag)  kan worden verstoord door kunstlicht, of bij totaal gebrek aan licht. Hierdoor ontstaat een endogene staat, dit betekend dat het lichaam zijn eigen ritme bepaald. Het circadiane ritme wordt mede gestuurd door de aanwezigheid van licht en de kleur dat deze heeft. De epifyse (pijnappelklier) is in zekere lijnen verantwoordelijk voor onze hormonale spiegels en uit onderzoek blijkt dat groen en blauw licht een andere uitwerking hebben dan geel, wit of rood licht. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat bij blootstelling aan blauw of groen licht de afgifte van melatonine niet of slechts tijdelijk onderdrukt. De patiënten werden zoveel mogelijk in een endogene staat gehouden om zo de veranderingen in de hormonale spiegels te kunnen meten.

Daarnaast heeft groen licht ook effect voor ons nachtelijk zicht. 

De term mesopisch-zien ziet men de laatste tijd vaker terug wanneer het over verlichting van de nacht gaat. Deze term betekent vrij vertaald: zien in de schemering, met andere woorden: het overgangsgebied waarbij zowel onze staafjes als kegeltjes (in onze ogen) actief zijn. Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus. Samenvattend betekent dit dat zodra de ogen gewend zijn aan het donker er met onder andere groene LED verlichting optimaal gebruik wordt gemaakt van onze natuurlijke functies.

Door gebieden van lagere lichtniveaus te voorzien zonder dat veiligheid en zichtbaarheid in het geding komt, kan er standaard met lagere wattage’s volstaan worden.

Voor flora en fauna heeft groen licht (groene LED verlichting) in de meeste onderzoeken een positieve uitwerking op het gebied van ecologie. Doordat dieren ook een gevoeligheid vertonen voor wat betreft de kleurfrequentie kan er met deze kennis in het achterhoofd een bewustere verlichting van de nacht worden nagestreefd. Onder andere is er met groene LED verlichting en de juiste armaturen een grote verbetering mogelijk op het gebied van lichtvervuiling en de ecologische gevolgen die dit met zich meebrengt. Op dit moment lopen er vele onderzoeken om de effecten van de kleur van het licht op de omgeving te onderzoeken. Vele onderzoeken tonen aan dat het gebruik van groen licht een positieve uitwerking heeft op het circadiane ritme van planten en dieren.

Leave a Reply